Visio risteilyalusten ympäristöystävällisestä tulevaisuudesta

Tämä artikkeli kertoo R&D- ja liiketoiminnan kehitysjohtajamme Mikon osallistumisesta tulevaisuuden risteilyaluksia visioivaan työpajaan ”Cruising off the charts”. Osallistuimme SeaTrade Cruise Global -tapahtumaan Miami Beachillä pari viikkoa sitten osana suomalaisyritysten klusteria, joka tutkii ympäristöystävällisempää laivanrakennusta.

SusFlow (Sustainability through information flows) -tutkimushankkeen ideana on visioida erilaisia ​​vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia sekä tunnistaa haasteita, jotka tekisivät tulevasta risteilyaluksesta mahdollisimman ympäristöystävällisen. Workshop keskittyi kuvittelemaan, miltä risteilyalus näyttäisi 20 vuoden kuluttua.

SusFlow Workshop Miami Beachilla STCGlobalissa

Tässä kirjoituksessa esittelemme mahdollisuuksia ja haasteita risteilyalusten ilmastoneutraalin tulevaisuuden visioinnissa viidestä näkökulmasta. Luonnosta ja teknologisista edistysaskeleista inspiroituneena keskustelemme energiatehokkuuden, jätehuollon ja hygieniakäytäntöjen mahdollisista kehityksestä. Lisäksi perehdymme ennakoimattomiin riskeihin ja läpimurtotekniikoihin, jotka voivat muokata risteilyalaa tulevaisuudessa. Lopuksi korostamme, kuinka tärkeää on hyväksyä muutos ja valmistautua kestävään tulevaisuuteen.

Viisi erilaista lähestymistä visioon risteilyalusten ilmastoneutraalista tulevaisuudesta

1. Luonnon inspiroimat innovaatiot: Kun pyrimme kestävämpään tulevaisuuteen, luontolähtöisillä teknologioilla ja muotoiluilla odotetaan olevan merkittävä rooli. Esimerkit, kuten Sharklet -teknologia, jotka estävät bakteerien kasvua, esittelevät potentiaalia biovaikutteisille ratkaisuille risteilyteollisuudessa. Vahva ironia piilee historiaan peilaamisessa. Meillä oli jo kerran ilmastoneutraali taso.

2. Ympäristötehokkuus: Risteilyteollisuus on aktiivisesti parantanut polttoaine- ja energiatehokkuutta sekä jätehuoltoa ja teknisiä huoltokäytäntöjä. Laivojen kasvava koko asettaa kuitenkin haasteita jätteen tuotannossa. Tulevat edistysaskeleet keskittyvät näiden ongelmien ratkaisemiseen ja ympäristötehokkuuden optimointiin.

3. Ilmeiset/todennäköiset kehityssuunnat: Teknologian harppausten odotetaan lisäävän laivajätteen määrää ja energiatehokkuutta, rannikon kestävyyttä ja puhtauskäytäntöjä. Innovatiiviset ratkaisut, kuten SmartPipe-ratkaisumme, jotka optimoivat kemikaalien käytön laivalla, mullistavat perinteisiä käytäntöjä parantaen merkittävästi ympäristötehokkuutta koneoppimisen ja tekoälyn avulla. Teknologian kehittyessä alukset pystyvät jakamaan tietoja oman verkkonsa sisällä ja hyödyntämään sitä kokonaistoiminnan optimointiin.

4. Ydinvoima: Mahdollisuus käyttää aluksia ydinenergialla herättää keskustelua. Vaikka esimerkiksi Helsinkiin on suunniteltu pienempiä ydinvoimaloita, turvallisuuteen ja mahdollisiin riskeihin liittyviä huolia on tutkittava ja niistä on keskusteltava perusteellisesti. Dieselin käyttö ja sen vertaaminen ydinvoiman tulevaisuuteen toimii hedelmällisenä lähtökohtana lisäkeskustelulle.

5. Odottamattomat riskit ja läpimurrot: Risteilyalusten tulevaisuus tuo epäilemättä mukanaan odottamattomia haasteita ja läpimurtoteknologioita. Sieniperäiset taudinaiheuttajat ja ilmaston lämpenemisen aiheuttamien uusien, mahdollisesti haitallisten eliöiden löytäminen ovat riskitekijöitä, jotka on huomioitava. Nämä odottamattomat tekijät voivat kuitenkin myös edistää myönteistä muutosta ja innovaatiota.

Food for thought:

1. Kuinka luonnon inspiroimat teknologiat voivat mullistaa risteilyteollisuuden lähestymistavan kestävään kehitykseen?

2. Mitkä ovat tärkeimpiä jätehuollon ja energiatehokkuuden edistysaskeleita, joita voimme odottaa näkevämme tulevilla risteilyaluksilla?

3. Pitäisikö ydinvoimaa pitää varteenotettavana vaihtoehtona risteilyalusten sähkönlähteenä, ja mitkä ovat mahdollisia riskejä ja hyötyjä?

4. Miten risteilyteollisuus voi varautua odottamattomiin riskeihin, kuten sieniperäisiin taudinaiheuttajiin ja ilmaston lämpenemisen aiheuttamiin uusien olentojen löytämiseen?

5. Miten nuorempien sukupolvien muuttuvat kulutustottumukset ja ympäristötietoisuus muokkaavat risteilyalusten tulevaisuutta?

Visio risteilyalusten tulevaisuudesta tekoälyn avulla kuvailtuna

Risteilyalusten tulevaisuus tekoälyn avulla kuvailtuna

Lue lisää Mikko Eskolan LinkedInistä.

Lue lisää muita artikkeleitamme.

Jaa artikkeli

Lue myös

Osallistumme syyskuussa Hampurin merenkulkualan messuille

Osallistumme syyskuussa SMM 2024 -tapahtumaan, joka on toimialansa johtava kansainvälinen messutapahtuma. Hampurissa SmartPipe on osa suomalaisyritysten…

Welcome on board Lassi

Tiimimme vahvistui heinäkuun alussa. Kesätyöntekijämme Lassi Kuusinen aloitti eilen työt hyppäämällä suoraan syvään päähän. Kävimme tuotekehitysjohtajamme…

Ota yhteyttä jo tänään!

Jätä soittopyyntö, niin otamme
sinuun yhteyttä

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ole suoraan yhteydessä asiantuntevaan tiimiimme!

Tilaa uutiskirjeemme

Lähetämme postia noin kerran kuukaudessa. Voit lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.