Rasvajätteiden talteenotto ja ennaltaehkäisy

Harmaan veden käsittely on enemmän kuin velvollisuus

Harmaan veden käsittelyn merkitystä ei voi liioitella ympäristön kestävyyden näkökulmasta. Harmaata vettä syntyy merenkulkutoiminnassa pesuveden ja ruoanlaiton sivutuotteena. Harmaa vesi tarkoittaa myös ekologisia ja regulatorisia vaikutuksia. Tehokkaiden harmaan veden käsittelyratkaisujen käyttö ei ainoastaan varmista sääntöjen noudattamista vaan edistää myös vihreämpää ja kestävämpää merenkulkualaa.

Harmaan veden käsittely tarkoittaa epäpuhtauksien, hiukkasten ja saasteiden poistamista ennen ennen veden mereen päästämistä. Tämä vähentää jäteveden vaikutusta meren ekosysteemiin. Hallitsematon harmaan veden vapauttaminen mereen voi johtaa merellisen elämän tasapainon häiritsemiseen ravinteiden lisääntymisen, hapen vähenemisen ja haitallisten patogeenien leviämisen vuoksi.

Investoimalla edistyneisiin harmaan veden käsittelytekniikoihin alukset voivat merkittävästi pienentää ympäristövaikutustaan. Nykyaikaiset veden käsittelyjärjestelmät käyttävät huipputeknisiä suodatus-, kemikaali- ja puhdistusprosesseja, joilla varmistetaan, että harmaa vesi täyttää kansainväliset päästöstandardit. Tämä suojelee meren biodiversiteettiä ja ylläpitää aluksen mainetta vastuullisena toimijana.

Harmaan veden asianmukainen käsittely parantaa laivan hygieniaa ja mukavuutta. Epäpuhtauksien poistaminen jätevedestä vähentää hajuja ja mahdollisia terveysriskejä.

Nykyaikainen harmaan veden käsittely laivoilla ulottuu sääntöjen noudattamista pidemmälle. Se edistää suoraan ekosysteemien säilymistä, tukee kestävyyttä ja nostaa laivan laatuvaatimuksia. Tehokas harmaan veden käsittely ei ole vain oikeudellinen velvoite vaan askel kohti kestävämpää merenkulun tulevaisuutta.

Mitä on rasvajäte (FOG)?

FOG on kansainvälinen lyhenne sanoista fats, oils and grease eli rasvat, öljyt ja eläinperäinen rasva. FOG-jäte kerääntyy aluksen harmaan veden putkistoon. FOG-jätettä syntyy ruoanlaitossa mm. rasvoista, ruoantähteistä, ruokaöljystä, voista ja margariinista, kastikkeista, majoneesista, salaattikastikkeista, hapankermasta ja muista rasvaisista raaka-aineista. Kun FOG-jäte pääsee putkistoon, se voi kovettua putkistoon aiheuttaen tukoksia ja ylivuotoja. FOG-jäte vähentää myös järjestelmän kapasiteettia (hidastaa virtausta) ja haittaa jäteveden käsittelyprosessia. Lopputuloksena aluksen miehistön on käytettävä merkittävästi aikaa ja vaivaa kerääntyneiden rasvojen ja öljyjen poistamiseksi.

Rasvan ja öljyn erottimien asentaminen laivojen keittiöihin on lainmukainen vaatimus. Erottimien asentamatta jättäminen voi aiheuttaa ongelmia laivan keräysaltaissa, joihin harmaa vesi päätyy. Altaan pinnalle kertyessään rasva ja öljy estää typpivaihdunnan, mikä edistää anaerobisten bakteerien kasvua. Tällöin sivutuotteena syntyy syövyttävää rikkihappoa, mitä myös järjestelmään käytettyjen kemikaalien vaikutus edistää. Rikkihappo vahingoittaa teräksestä valmistettuja väliseiniä ja sekoittuu veden puhdistamiseen käytetyn kloorin kanssa synnyttäen vaarallisia kaasuja ahtaissa tiloissa.

SmartPipen ratkaisu harmaan veden käsittelyyn

Vaihe 1 – Rasvan erotus

Kaksivaiheinen ratkaisumme harmaan veden käsittelyyn ja putkistonhoitoon on yksinkertainen. Ensimmäisessä vaiheessa rasvoista ja öljyistä kertynyt jäte kerätään Filta FOG Cyclone -laitteilla, jotka erottavat tehokkaasti ruokajätteen ja FOG:n liuoksesta ennen kuin se pääsee viemäriverkkoon.

Perinteiset rasvanerotuslaitteet ovat yleensä tehottomia, mutta edistyksellinen (ja pienikokoinen) Filta FOG Cyclone puhdistaa veden FOG-tason jopa 16 ppm:ään. Toisin sanoen tuhannessa litrassa harmaata vettä on Cyclone -erottimen jälkeen vain jopa 16 milligrammaa rasva- ja öljyjäämiä.

Ruostumattomasta teräksestä ja ilman liikkuvia osia valmistettu Filta FOG Cyclone on markkinoiden johtava rasvan talteenottoyksikkö / rasvanerotin. Laite kerää FOG-jätteen ja käyttää keräämiseen merkittävästi vähemmän energiaa kuin perinteiset rasvanerottimet (GRU). Ilmatiiviit yksiköt on suunniteltu ympäristöystävällisiksi. Cyclonen rasvankeräyskasetti on helppo puhdistaa, mikä tekee laitteen käytöstä äärimmäisen yksinkertaista.

Vaihe 2 - Putkilinjojen bakteerikäsittely

Toisessa vaiheessa käytämme korkeatasoista, useista kannoista valmistettua BioTroop BL-20 -mikrobiliuosta viemäriin annosteltuna. Tehokas ja ekologinen ratkaisu vähentää FOG-ongelmia viemäriverkossa sekä rasvanerotuslaitteissa.

Liuoksen bakteerit hajottavat triglyseridejä ja rasvahappoja. Ne eivät kuitenkaan rajoitu vain ruoka-aineista peräisiin oleviin rasvoihin ja öljyihin. BL-20:n bakteerit hajottavat myös muita orgaanisia jätteitä perinteisissä putkistoissa, imulinjoissa, viemäreissä ja rasvanerottimissa.

Liuoksen synnyttämässä hajoamisprosessissa bakteerit muodostavat lisäksi miljardien bakteerien "yhteisön", biofilmin putken sisäpintaan, vaikeuttaen rasvojen tarttumista ja estäen putken tukkeutumisia. Siksi biologinen käsittelyprosessi on tärkeä aloittaa myös uusissa ja puhtaissa putkissa.

BioTroop BL-20 annostellaan päivittäin automaattisella Inntech DPT-pumpulla. Pumppu ohjelmoidaan syöttämään esim. 150–200 ml liuosta vuorokaudessa, yleensä öisin tai kun keittiötä ei käytetä.

Vaihtoehtoisesti BioTroop BL-20 voidaan kaataa myös manuaalisesti viemäriin sekoittamalla liuos veteen.

Filta FOG Cyclone -rasvanerotin

 • Maailman ensimmäinen hydrosyklonitehostettu rasvan talteenottoyksikkö, jossa on 8 itsenäistä hydrosyklonia
 • Ainutlaatuinen kaksivaiheinen FOG-erotus ja talteenotto
 • Erittäin alhainen FOG-jätteen määrä ulostulossa, vain 16 ppm
 • Tiivistetty ulostulo, ei kaasujen tai viemärin hajua
 • Itsestään sulkeutuva tuloputki ei päästä ruokajätteitä läpi
 • Ei huoltotarvetta rasvakovettumien poistamiseksi, mikä lyhentää puhdistusaikaa, parantaa hygieniaa ja vähentää hajua
 • Alhaisen tason pyörre toimii yhdessä matalalla seisovien yhdistelmäuunien kanssa
 • Pieni energiankulutus verrattuna muihin rasvanerotusyksiköihin, säästää tuhansia euroja yksikön elinkaaren aikana
 • Valmistettu ruostumattomasta teräksestä, 10 vuoden takuu
 • Helppokäyttöinen FOG-säiliö on nopea puhdistaa
 • Ei lämmityselementtiä
 • Korkealaatuinen kerätty öljy voidaan lisätä käytettyyn ruokaöljyyn ja biopolttoaineen käyttöä varten
 • FootPrint Award 2022
 • Patentti odottaa hyväksyntää
filta-fog-cyclone-fin

Ole suoraan yhteydessä asiantuntevaan tiimiimme!

sp-person-004

Mikko Eskola

Tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja, liiketoiminnan kehitys
+358 50 5550660
mikko.eskola@smartpipe.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Lähetämme postia noin kerran kuukaudessa. Voit lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.