Återvinning och förebyggande av fettavfall
Att behandla gråvatten är mer än en plikt
Vikten av behandling av gråvatten kan inte överskattas ur miljömässig hållbarhet. Grått vatten produceras i sjöfarten som en biprodukt av tvättvatten och matlagning. Grått vatten innebär också ekologiska och reglerande effekter. Användningen av effektiva lösningar för behandling av gråvatten säkerställer inte bara efterlevnad av reglerna, utan bidrar också till en grönare och mer hållbar sjöfartsnäring.
Gråvattenbehandling innebär att man tar bort föroreningar, partiklar och föroreningar innan vattnet släpps ut i havet. Detta minskar avloppsvattnets påverkan på det marina ekosystemet. Okontrollerat utsläpp av grått vatten i havet kan leda till störningar av balansen i det marina livet på grund av ökade näringsämnen, minskat syrehalt och spridning av skadliga patogener.
Genom att investera i avancerad teknik för behandling av gråvatten kan fartyg avsevärt minska sin miljöpåverkan. Moderna vattenreningssystem använder toppmoderna filtrerings-, kemiska- och reningsprocesser för att säkerställa att gråvatten uppfyller internationella utsläppsstandarder. Detta skyddar den marina biologiska mångfalden och upprätthåller fartygets rykte som en ansvarsfull operatör.
Korrekt behandling av gråvatten förbättrar hygienen och komforten på fartyget. Att ta bort föroreningar från avloppsvatten minskar lukter och potentiella hälsorisker.
Modern gråvattenhantering på fartyg går utöver efterlevnad. Det bidrar direkt till bevarandet av ekosystem, stödjer hållbarhet och höjer fartygets kvalitetsstandarder. Effektiv behandling av gråvatten är inte bara en juridisk skyldighet utan ett steg mot en mer hållbar sjöfartsframtid.
Vad är fettavfall (FOG)?
FOG är en internationell förkortning för fetter, oljor och fetter av animaliskt ursprung. FOG-avfall samlas i fartygets gråvattenledning. FOG uppstår vid matlagning t.ex. från fetter, matrester, matolja, smör och margarin, såser, majonnäs, salladsdressingar, gräddfil och andra feta ingredienser. När FOG kommer in i rörledningen kan det härda i rörledningen, vilket orsakar blockeringar och översvämningar. FOG-avfall minskar också systemkapaciteten (bromsar flödet) och hindrar avloppsvattenreningen. Som ett resultat måste fartygets besättning lägga ner mycket tid och ansträngning på att ta bort ansamlade fetter och oljor.
Att installera fett- och oljeavskiljare i fartygets kök är ett lagkrav. Underlåtenhet att installera separatorer kan orsaka problem i fartygets fångstbassänger där gråvatten hamnar. När fett och olja samlas på poolens yta förhindrar det kväveutbyte, vilket främjar tillväxten av anaeroba bakterier. I detta fall produceras frätande svavelsyra som en biprodukt, vilket också främjas av effekten av de kemikalier som används i systemet. Svavelsyra skadar stålväggar och blandar sig med klor som används för att rena vatten, vilket skapar farliga gaser i trånga utrymmen.