Rasvaongelman haasteet – taloudelliset ja ympäristölliset vaikutukset

Joulunajan lähestyessä on syytä tarkastella huolellisesti rasvaongelman syntymistä, toisin sanoen keittiörasvojen, öljyjen ja rasvan vaikutuksia viemärijärjestelmiin. Tässä artikkelissa syvennymme FOG-ongelman (rasva, öljy, eläinrasva) seurauksiin kansainvälisellä tasolla ja sen taloudellisiin sekä ympäristöllisiin vaikutuksiin.

FOG-ongelman ydin: rasvan haasteet viemäreissä

FOG-ongelmat eivät ole pelkästään putkistotukoksia, vaan ne vaikuttavat monin eri tavoin viemärijärjestelmiin. Rasvat hyytyvät viemäreissä, luoden esteen, joka ei vain häiritse putkien virtausta vaan synnyttää myös laajempia ekologisia ongelmia alavirtaan.

rasvaongelma

Lähde ja vaikutus: teollisuudesta kotitalouksiin

FOG-jätteitä syntyy monista lähteistä, kuten teollisuudesta, kaupallisista kiinteistöistä ja kotitalouksista. Teollisuuden prosessit tuottavat suuria määriä rasvaa, joka päätyy viemärijärjestelmiin, vaikuttaen jäteveden käsittelyyn ja lisäten ylläpitokustannuksia. Kaupalliset kiinteistöt, kuten ravintolat, ovat merkittäviä FOG:n lähteitä, ja kotitalouksista peräisin oleva rasva korostuu etenkin juhlapyhinä, jossa ruoka on keskiössä.

Esimerkkejä maailmalta:

  • Helsingissä poistetaan kuukausittain noin 40 tonnia rasvaa viemäreistä, mikä heikentää merkittävästi putkistojen toimivuutta. Vuotuiset kustannukset puhdistustyöstä ja kuljetuksesta osuvat kaupunkilaisten lompakkoon. (Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY)
  • San Franciscossa yli 2600 ravintolaa maksaa vuosittain 3,5 miljoonaa dollaria FOG-jätteiden ongelmien hoidosta, osoittaen kaupallisten kiinteistöjen haasteiden laajuuden. San Fransciscossa aiheutuu vuosittain yli 6000 FOG-hälytystä suhteellisen pienellä pinta-alalla. (Municipal Sewer & Water)
  • Iso-Britanniassa ruokapalvelukohteet, kuten baarit, pikaruokaravintolat ja sairaalat, tuottavat vuosittain tuhansia kiloja FOG:ia, lisäten ympäristö- ja taloudellisia haasteita. Nottinghamin kaupungissa tukosten poistamisen kustannukset ovat 450 000 puntaa vuodessa – laskun kuittaavat aina asiakkaat. Laajemmalla Midlandsin alueella käsiteltiin vuonna 2022 yli 20 000 tukittua viemäriä jopa 6 miljoonan punnan kustannuksella. (Nottingham Post)
  • Melbournessa, Australiassa, arvioidaan, että noin 30 % viemäritukoksista johtuu FOG:sta ja että 80 % FOG:sta on peräisin kaupallisilta tiloilta. (South East Water Limited)

Kotitaloudet ja juhlapäivien rasvaongelmat

Kotitaloudet ovat kaupallisten tilojen lisäksi merkittäviä FOG-lähteitä, erityisesti juhlapäivinä kuten jouluna. Joulupöydän rasvaiset jätteet ja etenkin keittorasvat ajautuvat liian usein viemäriin. Kampanjat ja yleinen keskustelu ovat kuitenkin vaikuttaneet myönteisesti ongelman vähentämiseen ja keittorasvastakin tehdään Suomessa polttoainetta. Yhä useampi keittorasva käsitellään nyt asianmukaisesti kierrätyspisteissä.  Jopa 55 % viemäritukoksista juontaa juurensa keittorasvan väärään hävittämiseen. Esimerkiksi Kanadassa Brittiläisen Kolumbian pääkaupunkialueen kotitalouksista (n. 300 000 ihmistä) peräisin oleva FOG-määrä oli vuonna 2013 lähes miljoona kiloa vuodessa, ja tämä luku on todennäköisesti kasvanut väestön ja kulutuksen kasvaessa.

Ratkaisut ja ennakoiva toiminta

FOG-ongelmaan on olemassa ratkaisuja. Yksi tehokas tapa on jäteveden esikäsittely rasvanerottimilla ja suodattimilla kaupallisissa kiinteistöissä. Yrityksemme, SmartPipe, tarjoaa innovatiivisia mikrobiologisia ratkaisuja, jotka pitävät putket puhtaina ja estävät FOG-ongelmien syntymisen. Eri käyttötarpeisiin valmistetut BioTroop-liuoksemme soveltuvat laajasti putkiston ongelmien ratkaisemiseen.

Lisäksi olemme rekisteröineet käsitteen Rasvajalanjälki lisätäksemme tietoisuutta jätevesiin liittyvistä haasteista ja kannustaaksemme ihmisiä ja yrityksiä oikeisiin käytäntöihin.

Rasvajalanjälki

Yhteenveto: FOG-ongelman monipuolinen hallinta

Globaalit taloudelliset ja ympäristövaikutukset rasvaongelmista ovat merkittäviä. Keskittymällä ennaltaehkäisyyn ja kestäviin ratkaisuihin voimme hallita FOG-ongelmaa tehokkaasti. Voit olla osa ratkaisua esimerkiksi kierrättämällä keittiörasvasi oikein ja tukemalla ympäristöystävällisiä käytäntöjä.

Tutustu putkistonhoidon tuotteisiimme tästä.

Seuraa SmartPipea LinkedInissä.

Jaa artikkeli

Lue myös

Vinkkejä kotitalouksille ja kesämökkien omistajille putkistonhoitoon

Putkiston ongelmat johtuvat useimmiten ihmisten käyttäytymisestä Kotitalouksissa ja kesämökeillä putkisto on jatkuvassa käytössä ja altistuu monenlaisille…

Visio risteilyalusten ympäristöystävällisestä tulevaisuudesta

Tämä artikkeli kertoo R&D- ja liiketoiminnan kehitysjohtajamme Mikon osallistumisesta tulevaisuuden risteilyaluksia visioivaan työpajaan ”Cruising off the…

Ota yhteyttä jo tänään!

Jätä soittopyyntö, niin otamme
sinuun yhteyttä

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ole suoraan yhteydessä asiantuntevaan tiimiimme!

Tilaa uutiskirjeemme

Lähetämme postia noin kerran kuukaudessa. Voit lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.