Miten pidentää putkiston elinkaarta?

Putkistojen kunto heikkenee, koska ajan mittaan putkistoon ja putken pintaan kertyy jäteveden mukana orgaanista jätettä. Tämä orgaaninen jäte koostuu rasvasta, tärkkelyksestä, selluloosasta, proteiinista ja rikkivedystä. Se aiheuttaa putkiston haurastumista, koska orgaanisen jätteen mätänemisprosessissa syntyy erilaisia putkea haurastuttavia rikkivety-yhdisteitä. Rikkivety ja -kaasut muodostavat putken yläpintaan ns. kaasutaskun, joka putken pinnan kanssa kosketuksissa ollessaan muuttuu putkea syövyttäväksi rikkihapoksi.

Putkistoon joutunut orgaaninen jäte tukkii putkea. Viemäriputkistossa sijaitseva jäteliete hidastaa jäteveden virtausta ja siihen myös kiinnittyy helposti lisää jätettä. Putkiston läpi kulkeva vesi tai lietemateriaali eivät kuluta putkia. Sen sijaan putkistoon jäävän jätelietteen mätänemisprosessi haurastuttaa putkia ja synnyttää pahoja hajuja. Se myös lyhentää putkiston käyttöikää.

Orgaanista jätettä kulkeutuu putkistoon montaa eri kautta. Keittiöistä syntyy orgaanista jätettä ruuanlaiton yhteydessä. Energiatehokkaiden tiskikoneiden yleistyminen on aiheuttanut sen, että tiskejä pestään pienemmällä vesimäärällä ja viileämmällä vedellä, jolloin putkistoon jää helpommin orgaanista jäteaineista. Putkistojen ongelmia ovat lisänneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikan yleistyneet kaksitoimiset vettä säästävät WC-pöntöt, jotka eivät kevyemmällä huuhtelulla saa aikaan riittävää virtausta putkiston huuhtelemiseksi. Vedettömistä pisuaareista putkistoon puolestaan päätyy putkia tukkivaa virtsakiveä.

Putkistoja voidaan puhdistaa ja niiden kuntoa parantaa esimerkiksi painehuuhtelemalla. Painehuuhtelu on kuitenkin usein tehtynä varsin kallis menetelmä, sillä se vaatii ammattilaistyötä ja -kalustoa. Putkistoa voidaan puhdistaa myös monilla kemiallisilla tuotteilla. Valitettavasti monet näistä aineista kuitenkin sisältävät ympäristön kannalta haitallisia aineita ja myrkkyjä.

Vedenpuhdistamoilla on ollut jo lähes sata vuotta käytössä mikrobipohjaisia vedenpuhdistusjärjestelmiä. Näiden vedenpuhdistusmenetelmien innoittamina on nyt kehitetty mikrobipohjainen tuote, joka sopii käytettäväksi putkistoissa. SmartPipe System Oy:n kehittämässä tuotteessa on viisi eri mikrobikantaa, jotka käyttävät ravinnokseen putkistoihin kertynyttä orgaanista jätettä. Näitä non-patogenisia eli tauteja aiheuttamattomia mikrobeja annostellaan putkistoon, jossa ne toimivat putkistoa puhdistaen. Mikrobit syövät putkistosta orgaanisen jätteen poistuvat samalla jätelietteestä aiheutuneet pahat hajut ja tukokset. Putkiston puhdistuessa myös sen haurastuminen ja kuluminen keskeytyy, sillä putkistoa haurastuttavia ja syövyttäviä rikkikaasuja ei enää pääse muodostumaan.

Putkiston mikrobipohjainen puhdistusmenetelmä siirtää putkiremonttien tarvetta eteenpäin. Se säästää kiinteistön omistajalle koituvia remontointikuluja. Menetelmä pienentää myös huoltokuluja, sillä tukosten aukaisut, tarpeettomat putkiston huoltokäynnit, painehuuhtelut ja vesivahingot vähenevät, hajuongelmat poistuvat ja asumismukavuus paranee. Ravintolakäytössä mikrobipohjainen putkistojen puhdistusmenetelmä hyödyntää myös rasvanerotusta parantaen rasvanerotuskaivon toimintaa. Rasvanerotuskaivojen tyhjennysväli pitenee merkittävästi, huoltotarpeet vähenevät ja kemiallisten viemärinavausaineiden käyttötarve poistuu. Mikrobipohjainen menetelmä on paitsi putkistoystävällinen, myös ympäristöystävällinen valinta, sillä se ei sisällä ympäristön kannalta haitallisia aineita.

Jaa artikkeli

ajankohtaista-putkistonelinkaari-smartpipe

Lue myös

Ennakoinnista ongelmanratkaisuun – BL 20 ja BioTroop RapidX

Saamme usein kysymyksiä liuostemme kyvystä ratkaista erilaisia putkiston ongelmia. Onko mikrobiliuoksemme tarkoitettu vain rasvapohjaisen jätteen sulattamiseen,…

SmartPipelta uusi innovaatio laivan jätevesijärjestelmän puhdistamiseen 

SmartPipelta uusi innovaatio laivan jätevesijärjestelmän puhdistamiseen Biologinen puhdistusmenetelmämme on ollut onnistuneesti laivoilla käytössä useiden vuosien ajan….

Ota yhteyttä jo tänään!

Jätä soittopyyntö, niin otamme
sinuun yhteyttä

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tai ole suoraan yhteydessä asiantuntevaan
tiimiimme!

Tilaa uutiskirjeemme

Lähetämme postia noin kerran kuukaudessa. Voit lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.