Jäähdytyslaitteisiin muodostuvat tukokset voivat tulla kalliiksi – näin ehkäiset ne

Jäähdytysjärjestelmien huolto

Tänä päivänä sekä kotitaloudet että suuret kiinteistöt, kuten päivittäistavarakaupat sisältävät monenlaisia jäähdytyslaitteita. Erilaisilla jäähdytysyksiköillä, kuten ilmalämpöpumpuilla, pakastimilla ja jääkaapeilla on kaksi eri tarkoitusta: Ne joko varmistavat elintarvikkeiden turvallisen säilytyksen tai ylläpitävät haluttua lämpötilaa. Laitteilla huolehditaan siis niin elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä välttämättömyyksistä kuin tilojen viihtyvyydestä, mutta itse jäähdytyslaitteista on huolehdittava yhtä lailla, jotta vältytään esimerkiksi ikävältä EPS:ltä. Tässä artikkelissa selitämme tyypillisimmät haasteet sekä esittelemme ratkaisumme jäähdytyslaitteiden moitteettoman toiminnan varmistamiseksi.

Ruoan kylmäketju on tärkeä osa turvallista liiketoimintaa

Päivittäistavarakauppiaat tuntevat toimivien kylmälaitteiden merkityksen liiketoiminnalleen. Kylmäketjun katkeaminen ja siitä johtuva ruuan pilaantuminen on suuri huolenaihe, joka voi aiheuttaa sekä turvallisuus- että taloudellisia riskejä. Terveysvaatimusten noudattamatta jättäminen voi johtaa oikeudellisiin ongelmiin ja mainehaittaan.

Oikean lämpötilan varmistaminen on myös merkittävä kustannus, joka kuluttaa huomattavan määrän energiaa ja vaatii jatkuvaa seurantaa. Kaikki toimenpiteet, jotka auttavat varmistamaan kylmälaitteiden toiminnan ja ylläpitämään niiden tehokkuutta kustannuksia säästäen, helpottavat monia haasteita.

Jäähdytyslaitteet eivät ole siistejä

Osalle voi olla yllätys, että putkisto- ja viemäriongelmat koskevat myös viilennysjärjestelmiä. Teknisesti kaikki kylmälaitteet tuottavat kondenssivettä, mikä on huomioitava laitetta asentaessa kosteusongelmien välttämiseksi.

Laitetta käytettäessä epäpuhtaudet, tavallisimmin pöly ja hiukset imeytyvät lauhdutinjärjestelmiin puhaltimien kautta ja kiinnittyvät järjestelmän pintoihin. Tämä vaatii jatkuvaa puhdistusta. Muuten laitteen tehokkuus laskee ja kerääntyneet epäpuhtaudet aiheuttavat vikoja ja viemäritukoksia.

EPS on kallis uhka kylmälaitteissa

Viemäriputkien tukkeutumisen takana on kuitenkin ongelmallisempi syy: Mikrobibiofilmin muodostuminen. Olosuhteet jäähdyttimien alla tai takana yhdessä ravinteiden kanssa ovat täydellinen kasvualusta joillekin luonnossa esiintyville bakteereille. Ensin biofilmi alkaa muodostua kiinteille pinnoille. Se jatkaa kasvuaan kovassa, näkymättömässä ja usein pahalta haisevassa geelissä, joka tukkii viemärit ja aiheuttaa tulvimista. Tämä liman kaltainen geeli koostuu bakteerien ekstrasellulaarisesta polysakkaridista, jota kutsutaan yleisesti nimellä EPS.

-Ei ole harvinaista, että EPS täyttää kondenssivesisäiliön kauttaaltaan ja tukkii tyhjennysputken kokonaan. Jos kondenssivettä muodostuu edelleen, se vuotaa pian jäähdyttimen alta. Olet ehkä törmännyt tähän, kun se aiheuttaa liukastumisvaaran kaupassa. Asiakkaiden turvallisuuden vuoksi käytävät voidaan joutua sulkemaan osittain tai kokonaan vuodon korjaamiseksi. Tämä voi johtaa taloudellisiin tappioihin, varsinkin jos se tapahtuu kiireisinä aikoina, SmartPipe System Oy:n tekninen kenttäpäällikkö Juha Kekäläinen varoittaa.

Kun EPS on päässyt muodostumaan, siitä tuntuu olevan lähes mahdotonta päästä eroon. Se ei liukene veteen, eikä useimpiin kemiallisiin puhdistusaineisiin tai liuottimiin. Joissakin tapauksissa biofilmin sisällä olevien bakteerien tiedetään myös olevan jopa 500 % vastustuskykyisempiä antibakteerisille aineille. Vaikka laitteet puhdistettaisiin perusteellisesti, jo muutamatkin jäljelle jääneet bakteerisolut voivat nopeasti rakentaa uutta biomassaa. Ongelma palaa lähes välittömästi.

Fiksu ratkaisumme taistelee helposti EPS:ää vastaan

Uusi jäähdytysjärjestelmien huoltokonseptimme EPS:n muodostumista vastaan on yksinkertainen lähestymistapa kaikentyyppisten jäähdytyslaitteiden puhdistamiseen, käsittelyyn ja kunnossapitoon. Se on kehitetty sekä kaupalliseen käyttöön että kotikäyttöön.

-Perusfilosofiamme Smartpipessa on Turvallisuus edellä. Olemme kuitenkin iloisia, kun ratkaisumme tuottavat myös taloudellisia säästöjä asiakkaillemme, sanoo SmartPipe System Oy:n liiketoiminnan kehitysjohtaja Mikko Eskola.

Konseptin ansiosta EPS-ongelmat estetään niiden lähteellä. Tässä lueteltuna muutamia hyötyjä, joita konseptilla voidaan saavuttaa:

  • Parannettu puhdistus ja puhdistusteho
  • Pienemmät ylläpitokustannukset
  • Pienemmät puhdistustuotekustannukset
  • Vähemmän järjestelmän pysähdyksiä ja keskeytyksiä asiakkaille
  • Estetty tuotteen pilaantumisen kaupallisissa jäähdytysjärjestelmissä
  • Parempi asiakasturvallisuus vähentämällä tulvia, roiskeita ja vuotoja

 
Jos haluat tietää lisää uudesta jäähdytysjärjestelmien huoltokonseptistamme, kerromme mielellämme siitä lisää.
Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, joiden yhteystiedot löydät täältä.

Jaa artikkeli

Lue myös

Osta SmartPipen tuotteita osoitteesta Lifehair.fi

Voit nyt tilata SmartPipen tuotteita kätevästi Lifehairin verkkokaupasta suoraan kotiisi. Yhä useammat kuluttaja-asiakkaat ja ratkaisuistamme kiinnostuneet…

Rasvajalanjälkeen sitoutuminen on vastuullisuusteko

Rasvajalanjälkeen sitoutuminen on vastuullisuusteko Helsingissä poistetaan kuukausittain noin 40 tonnia rasvaa viemäreistä, mikä heikentää merkittävästi viemäriverkoston…

Ota yhteyttä jo tänään!

Jätä soittopyyntö, niin otamme
sinuun yhteyttä

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ole suoraan yhteydessä asiantuntevaan tiimiimme!

Tilaa uutiskirjeemme

Lähetämme postia noin kerran kuukaudessa. Voit lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.